Zdrava prehrana otrok – kako lahko pomagaš svojemu otroku?

Zdrava prehrana otrok – kako lahko pomagaš svojemu otroku?

Zdrava prehrana otrok je najboljša popotnica za zdrav življenjski slog v odraslosti. Ljudje si namreč v otroštvu pridobimo navade, ki nas potem spremljajo celo življenje. Pa naj gre za način prehranjevanja ali pa za način mišljenja, vedenja, učenja, navezovanja stikov, komunikacije, gradnjo odnosov in še bi lahko naštevala.

Od približno drugega leta starosti lahko otroci jedo enako hrano kot odrasli. Vseeno pa pazite, da pri pripravi uporabite manj soli in sladkorja, pekočih začimb, jedi naj vsebujejo več tekočine, da jih otrok lahko prežveči ter prilagodite velikost koščkov glede na starost otroka. Torej za otroke ni treba kupovati in pripravljati posebne hrane, kot to trgovine rade oglašujejo. Cilj proizvajalcev je delati posel, vaš cilj pa dati otroku najboljšo možno sveže pripravljeno hrano. Zato preden posežete po vnaprej pripravljeni otroški hrani, razmislite, kaj lahko namesto tega pripravite sami. Ali še bolje, skupaj z otrokom.

Na svojih kulinaričnih delavnicah ter tudi na kulinaričnih praznovanjih rojstnega dne opažam, da otroci v povprečju ne znajo rezati, lupiti, mešati, stepati. Ker jih starši ne pustijo v kuhinjo. Res je, otroci naredijo pravo zmešnjavo, vendar potrebujejo izkušnjo s hrano. Posledica tega so odrasli, ki se znajdejo na neki točki v življenju v lastnem stanovanju, brez mame. In po v popolni temi glede kuhanja. Zaradi tega pogosto uživajo hrano zunaj. Hrana, ki jo pripravijo v povprečni restavraciji ali na fast food-u pa se ne more primerjati z doma pripravljenim obrokom.

Veliko staršev se trudi, da bi otrokom nudili vse pogoje za čim boljše življenje ter jim omogočili razvoj vseh talentov in spretnosti, na zdravo prehrano pa pozabi. Zato bi vas zdaj rada opomnila tudi na ta vidik kvalitete življenja in kreiranja zdravih prehranjevalnih navad otroka.

Zdrava prehrana otrok

Kako lahko poskrbimo za zdravo prehrano otrok?

Področje zdrave prehrane otroka je na srečo vedno bolj pogosta tema tudi v medijih. To je super. Se pa pojavlja tudi zmeda, ker so si strokovnjaki včasih malo nasprotujoči in smo starši zmedeni ter se sprašujemo, koga poslušati. Če lahko potegnem neke splošne smernice, bi rekla takole:

  • otrok naj uživa čim več svežega sadja in zelenjave
  • velik del obroka naj bodo ogljikovi hidrati iz polnovrednih žit
  • v obrokih naj bo manjši delež maščobe, predvsem rastlinskega izvora
  • delež beljakovin naj bo od 10-15%, in sicer iz stročnic, kvinoje, oreščkov,…
  • hrana naj bo raznolika; pripravljajmo različna živila. Preveč monotoni jedilnik otroku ne zagotavlja vseh vitaminov, mineralov in drugih hranil za njegov optimalen razvoj.
  • obroki naj bodo uravnoteženi, torej naj vsebujejo različna živila hkrati na krožniku.

Otroci potrebujejo ogromno energije, saj imajo veliko potrebo po gibanju. S pravo hrano jim to omogočimo in pomagamo njihovemu telesu, da se optimalno razvije.

Zdrava prehrana otrok

Zdrava prehrana otrok mora biti del najzgodnejšega uvajanja goste hrane. Veliko lažje je otroku približati tako hrano, ko druge še ne pozna. Ko se bo nanjo navadil, je ne bo kar tako zamenjal. Moja otroka sta na primer navajena, da doma pijemo vodo ali čaj. Kljub temu, da sta sedaj stara 6 let in njuni vrstniki v večini pijejo sokove, onadva na druženjih vedno prosita za vodo. Tako sta navajena in se na tak način najbolj odžejata. Zadnjič sta se tudi potožila, da na praznovanju prijateljevega rojstnega dne nista dobila sadja. Sadje je bilo namreč namenjeno le deklici, ki je imela alergijo na gluten.

Kaj kažejo podatki?

Naj še dodam nekaj statistike. Tudi pri nas v Sloveniji se pojavlja vedno večji delež otrok s prekomerno telesno težo. Rezultati Športno vzgojnega kartona kažejo, da upadajo telesne zmogljivosti otrok, da upada moč rok in ramenskega obroka, da punce v marsikateri spretnosti že prekašajo fante. Torej to se ne dogaja nekje čez lužo, ampak že pri nas. Poznam tudi veliko otrok, ki imajo že v vrtčevskem obdobju karies in polno zalivk na zobeh. Zakaj? Zaradi prekomernega vnosa sladkorja, predvsem s sladkanimi pijačami in sladkarijami. Zanimivo mi je to, da kljub današnji osveščenosti in dostopu do vseh informacij, nekateri starši ne dojamejo vpliva sladkorja in nezdrave prehrane na otrokovo telo. No, in tudi njihovo.

Dejstvo je, da sladkor deluje v telesu identično kot droga. Zato se mu težko odrečemo. Zato imamo abstinenčne krize, ko telo dejansko trpi zaradi pomanjkanja sladkorja.

Kaj še lahko naredimo za zdravo prehrano otrok?

Otroke spustimo v kuhinje in jih prosimo za pomoč pri pripravi obroka. Na tak način otrok spozna različne vrste živil, jih občuti z lastnimi rokami, jih povonja ter optično zazna. Otroci, ki sodelujejo pri pripravi obroka, le-tega tudi raje pojedo. Saj so se sami potrudili zanj.

Ljudje smo v 80% vizualna bitja, zato je dobro, če hrano serviramo na krožnik na optično privlačen način. Lahko ustvarimo kakšno žival, pravljičnega junaka, narišemo zgodbo. Otroki se bodo spoznali s različnimi tehnikami rezanja in hkrati burili svojo domišljijo.

Ko smo za mizo, bodimo mirni in sproščeni. Kuhinja je vedno bila center družinskega življenja, zato naj bodo skupni obroki čas povezovanja in druženja.

Naše telo je v glavnem sestavljeno iz vode. Premajhna hidratacija telesa je pogost pojav pri odraslih. Bodimo na to pozorni in sebi ter otrokom zagotovimo dovolj tekočine. Najbolje v obliki vode ali nesladkanih čajev.

Ne pozabite, odrasli smo otrokom vzor na vseh področjih. Dobre navade v otroštvu običajno vodijo k dobrim navadam v odrasli dobi. Poskrbimo za naše otroke in jim dajmo najboljšo možno popotnico za življenje! 🙂

Zdrava prehrana otrok