Zakaj je za otroke pomembno, da veliko hodijo bosi?

Zakaj je za otroke pomembno, da veliko hodijo bosi?

To, da so otroci danes bosi, je prej izjema kot pravilo. Še v mojih časih je bilo to precej vsakdanje, v časih mojih staršev pa so bili srečni tisti, ki so jim starši sploh lahko privoščili par čevljev.

Zanimivo je, da je danes pojav ploskih stopal čedalje večji. Razlog zanj pa ni odsotnost bosih nog, ampak dejstvo, da danes otroci premalo hodijo. Dolgo se jih vozi v vozičkih, potem pa veliko zadržuje v notranjih prostorih. V šolo se vozijo z avtobusi ali pa jih vozijo starši. Na plaži imajo natikače in še posebne čevlje za v vodo.

Zakaj je hoja tako pomembna? Ker pomaga pri razvoju možganov in pomembnih struktur med posameznimi deli možganov, ki sodelujejo v kognitivnih procesih. Torej je pomembna za branje, pisanje in računanje.

Predstavljajte si, da otrok teče bos. S podplati zaznava različne materiale, kar močno vzdraži njegove možgane, ki zbirajo vse informacije in otroku sporočijo, kako naj se obnaša na njih. Če je podlaga ostra, zmanjšajo hitrost in stopajo bolj z občutkom. Če je gladka, prav tako upočasnijo korak. Če je neravna, na njej lovijo ravnotežje in koordinirajo celo telo. Spoznajo, da morajo stegniti roke, če ne želijo pasti. To so tako kompleksni procesi, ki jih z drugimi stvarmi ne moremo razviti.

Zato, naj otroci veliko tekajo. Če bodo bosi, pa toliko bolje.

Si predstavljate, kakšne povezave si tvori otrok, ki veliko teče zunaj, in tisti, ki veliko časa preživi v stanovanju pred televizorjem ali s telefonom v roki? Res je, da nekatere igrice zahtevajo določene spretnosti, ampak niso tako kompleksne. V večini primerov otroci uporabljajo prste in oči. Ostali deli telesa so pri miru. Ne delajo ničesar. Spijo.

Omogočite svojemu otroku, da bo razvil vse svoje potenciale. Dajte mu priložnost, da se razvije v optimalno verzijo samega sebe. Da mu bo v življenju lažje in predvsem bolje. 🙂