Kuhanje z otroki – užitek ali nočna mora?

Kuhanje z otroki – užitek ali nočna mora?

 

Kuhanje z otroki je lahko pravi užitek. Lahko pa nočna mora, če gledamo na vse, kaj se pri tem umaže. Otroci še ne znajo pravilno delati z orodji in pripomočki. Moko običajno tako močno mešajo, da se kadi po celi kuhinji. Ko mesijo testo, ga nekaj obvezno pade na tla. Zbito pa je tako, da je po peki kot guma.

Šalo na stran. No, tudi nekaj resnice je v zgornjem zapisu. Otroci res naredijo celo zmešnjavo v naši kuhinji, ampak potrebujejo izkušnje. Če jih ne bomo naučili priprave hrane, ne bodo te pomembne veščine nikoli obvladali. In ne glede na to, kako umazano bo kuhinja, jaz vedno takoj vse pozabim, ko se spomnim, kako sta moja fanta ob pacanju uživala.

Včasih se kar treseta zraven, ko nekaj počneta prvič. Največji užitek jima je, ko sama merita sestavine in jih potem mešata. Jaz mislim, da bi bila sposobna brez problema pol ure samo mešati, če bi jima rekla, da je to potrebno. 🙂 Kakšno koncentracijo in vztrajnost pokažejo otroci, ko jim ponudimo dejavnost, v kateri uživajo. 

Gnetenje in tisti občutek testa med prsti močno draži otrokovo živčevje, zato je ta aktivnost pomembna za otrokov kognitivni razvoj. Otrok s tem spoznava različne občutke in materiale ter jih opazuje, kako spreminjajo svoje lastnosti, če npr. dodamo več vode. Ob tem sklepajo in dobijo občutek o sestavinah in kako medsebojno učinkujejo. Nam na videz tako nepomembna stvar, za njih pa še kako pomembna.

Meni, in predvidevam tudi vam, ker berete ta zapis, se zdi pomembno, da otrok sam pridobiva izkušnje v kuhinji. Da se nauči, kako hrana pride do mize in da je za njeno pripravo potreben trud. Otroci, ki to poznajo, bolj cenijo hrano in bolj uživajo pri jedi. Saj se zavedajo, da se je njihova mami potrudila, da jim je to pripravila. Če pa otroci sami pripravijo obrok, pa ga pojedo še toliko raje – tudi če ni najbolj po njihovem okusu. 

Na naših praznovanjih si otroci zelo radi umažejo roke s testom. Ko delamo mafine, bi sestavine mešali ure in ure. Običajno moramo določiti kako dolgo bo kdo mešal, ker drugače je prepir hitro tu. S takšnim veseljem gledajo, kako se testo spreminja, ko dodajamo nove sestavine. In potem nalaganje v modelčke ter dekoracija. S čokolado. Če je kaj ostane na rezalni deski in slučajno ni izginila že med rezanjem. 🙂 Ja, kulinarični rojstni dan je za otroka res nekaj posebnega! In kuhanje z otroki je lahko zelo zabavno.

Da boste lahko “pacali” tudi doma, z vami delim še recept za slastne čokoladne mafine:

1 skodelica* pirine moke

1/2 skodelice mandljeve moke (če je nimate pri roki, jo nadomestite s pirino, riževo,…)

140 ml agave ali eno skodelico drugega sladila

3 žlice kakava v prahu

1 žlička sode bikarbone

1/2 skodelice vode

1/3 skodelice kokosovega olja

1/4 skodelice jogurta

vanilija

naribana čokolada

*skodelica pomeni 240 ml

Posebej zmešajte suhe in mokre sestavine ter jih tik pred pečenjem zmešajte skupaj. Pečite 15 minut pri 180 stopinjah. Uživajte!