Kampiranje z otroki

Kampiranje z otroki

Običajno, ko pomislimo na poletje, pomislimo na morje. To dvoje vedno povezujemo.

Svoje otroštvo sem res malokrat preživela na morju, kajti moja starša sta zelo varčevala. V celi osnovni šoli sem šla le 2 krat na morje in še to s kolonijo. Ne s starši.

Zato poletja nujno ne povezujem z morjem. Definitivno pa z naravo. Odkar imam dva mala pamža se trudim, da smo poleti čim več zunaj. Domov hodimo le spat, drugje pa nas je povsod polno.

Sama obožujem naravo in trudim se to svojo strast deliti z njima. Zato sem se letos odločila, da grem poleti z njima kampirat. Sama sem že pred njunim rojstvom kampirala, tako da to ni bila čisto nova zadeva zame.

Ker nimam več svojega šotora, sem si ga preko enega podjetja rentala in naša dogodivščina se je začela. Naj omenim še to, da imajo določeni kampi možnost najetja šotora v kampu. To zgleda tako, da vas po prihodu v kamp čaka že postavljen šotor. Vi samo pridete, zložite noter svoje stvari in uživate. In na koncu ga ne rabite pospravljat! A ni to noro? Cena za tak najem je bila v našem kampu (Bohinjska Bistrica – Kamp Danica) 15 evrov na dan.

Skratka, mi pridemo v kamp in jaz začnem postavljati šotor. Otrokoma sem iz avta dala kolesa in sta medtem dirjala po kampu. Uf! Kako sem se namučila. Ker to ni bil moj šotor in sem ga prvič sestavljala, sem zraven precej švicala. 🙂 Pa še zakompliciran je bil za znoret.

Torej, lekcija številka 1: vedno preveri, kakšen šotor imaš in ga doma probaj vsaj enkrat sestavit. 🙂

Ko je šotor stal, se je začelo uživanje. Spakirali smo nabrbtnike, sedli na kolesa ter se napotili proti Bohinjskemu jezeru. Od kampa Danica do jezera vodi lepo urejena kolesarska steza. Nobenih avtomobilov, zato je pot zelo varna. Lepo je označena in se ne moreš izgubit. Pogled na okoliške hribe pa je neprecenljiv. Samo gledaš!

kampiranje-z-otroki

Za ful dobro odločitev se je izkazalo to, da smo imeli zraven kolesa. Oziroma, jaz svojega nisem imela, ker nimam nosilcev. Jaz sem si ga rentala, otroka pa sta ju imela zraven. Dolino smo prekolesarili po dolgem in počez. Tudi takrat, ko sem jaz morala kaj postorit, sta se mala dva kratkočasila na kolesu.

Moja dva sta pač taka, da sta rada skoz v gibanju.

Spanje v šotoru. Zakon! Mala dva sta uživala in vsak večer zaspala v nekaj minutah. Doma hodita iz spalnice in imata 1000 in 1 izgovor, da lahko prideta ven. V šotoru smo spali vsi skupaj in videlo se je, kako jima to odgovarja. No, tudi meni je. 🙂

kampiranje-z-otroki

Doma sem včasih zvečer že ful utrujena in komaj čakam, da zaspita. Potem običajno še malo delam ali pa si vzamem čas zase. Tukaj pa smo vsi šli spat istočasno in ni bilo tistega pritiska, kaj je še treba postorit, kdaj je treba zjutraj vstat. Dopust pač ima svojo moč in če se vse dogaja v neokrnjeni naravi, toliko bolje.

Kuhali si tokrat nismo. Po zajtrk smo skočili v trgovino in uživali v hrani kar pred šotorom. Čez dan smo šli na kosilo ali si kupili sendviče za na pot. Odvisno od programa. V bistvu je tako: manj kompliciraš, boljše je. Vedno se najdejo lokali, kjer lahko kaj poješ, ali pa trgovine, kjer lahko kaj kupiš.

kampiranje-z-otroki

En dan sem mala dva peljala po jezeru s kanujem. Nikoli še tega nisem počela in se mi je zdel skrajni čas, da to enkrat sprobam.

Ko sem govorila z gospo, ki mi je dala kanu, sem ji v prvi sapi povedala, da to počnem prvič in mi naj da čim več uporabnih napotkov. Malo se mi je nasmejala in mi ful pomagala. Priznam, malo me je bilo strah. Ampak v trenutku, ko smo sedli v kanu in naredili nekaj zamahov, se je strah razblinil.

Stvar je zelo enostavna. Mala dva sta imela oblečene jopiče, jaz pa sem se kar hitro naučila krmariti. Dve uri smo veslali po jezeru ter uživali v razgledu. Pogled iz jezera je nekaj čisto drugega. Ful priporočam.

kampiranje-z-otroki

Pa še otroka sta se naučila nove spretnosti, nekaj novega sta doživela. Čisto sta bila navdušena.

Še en nasvet: na levi strani jezera je ena urejena plaža, kjer je zgrajen majhen pomol, na koncu pomola pa trampolin. Super za vse navdušence skakanja v vodo.

Kopate pa se lahko tudi v Savi Bohinjki, ki teče mimo kampa Danica. Reko lahko prečkate, se v njej kopate ali iz neštetih kamnov gradite skulpture. Zvečer so nekateri gostje kampa tam kurili ogenj. Tudi mi smo ga hoteli, pa nam najbolj ni uspelo. 🙂 To še bomo mogli vadit.

kampiranje-z-otroki

Drugače pa moram iskreno priznat, da sem bila ful pozitivno presenečena nad urejenostjo kampa. Sanitarije vedno čiste, vse je novo, znotraj kampa so igrišča za nogomet, tenis, košarko in igrala za otroke. Osebje je prijazno, odzivno. Top! Res top.

Bomo še zagotovo šli.

kampiranje-z-otroki

Za konec še to. Ponoči se precej ohladi. Mi smo spali v pižamah in pokriti z odejami. Ponoči je bila na šotoru vlaga. Tako da se primerno pripravite. Četudi je poletje, boste sredi narave. Aja, mi smo bili tam med 14. in 18. 8.

Kampiranje z otroki je nekaj, kar morate poskusiti. Drugačen način življenja, drugačen tempo, vse je treba naredit sam, sredi narave, spanje v šotoru.

Moja dva sta bila ful žalostna, ko smo odhajali domov.

Ampak bomo še šli.

Upam, da tudi vi. 🙂