Kako zamotiti otroke 1. del

Zdaj ga najbrž ni junaka, ki ne bi podlegel posledicam samoizolacije. Za vse, ki smo starši, je to obdobje še posebej naporno, kajti ob vseh službenih obveznostih smo prevzeli še vlogo učitelja in/ali vzgojitelja.

Večkrat se spomnim na »štos«, ki sem ga zasledila na facebooku: »Če opazite otroke pred našim vhodom, ne skrbite. Samo požarno vajo imamo.« Priznam, tudi sama bi včasih svoja otroka najraje postavila pred vrata. Tako kot sem jaz napeta, sta tudi onadva. Pogosto kričanje, izbruhi jeze, še hujše tekmovanje na vsakem koraku, ravsanje in zmerjanje je prešlo že vse meje normale med mojima fantoma.

Precej časa sem iskala odgovor, kako naj vsi kot družina to obdobje preživimo in živimo kar se da sprejemljivo. Priznam, da mi je šlo na začetku bolj slabo od rok. Nikakor se nisem znala dobro »nastaviti«, kaj šele prevzeti pobudo zanju. Skozi me je metalo iz ritma. Ne glede na to, da sem se v celoti izogibala gledanju televizije in poročil, sta mi pogled skozi okno in sprehod po praznih ulicah totega Maribora počasi povzročala nemir.

Zdaj je za nami že četrti teden dela in učenja od doma, zato verjamem, da je marsikomu že zmanjkalo idej, kako zamotiti otroke, da lahko kot starši vsaj malo zadihamo in si napolnimo baterije. Za začetek morda en nasvet, ki je pomagal vsaj malo umiriti naše dogajanje za štirimi stenami.

Ne spomnim se točno, kateri teden zapovrstjo sem dobila mail šolskega psihologa, v katerem mi je ena stvar dala misliti – naši otroci so bili do sedaj navajeni nekega ritma. Vstajanje ob isti uri, nato šola s svojim urnikom, popoldanske dejavnosti in igra, večerno branje, cartanje, gledanje risank, karkoli. Zdaj se je vse to porušilo. Otroci spijo dlje, nimajo fiksnega šolskega urnika, opredeljenega časa za igro in ostale dejavnosti.

Naši otroci so prešli iz neke rutine, ki jim je dajala varnost, v obdobje razpuščenosti (vsaj pri nas je bilo tako), zato so postali nemirni, razdražljivi, podivjani, jezni in še kaj.

Ko sem prebrala vsebino tega emaila mi je bilo takoj bolj jasno, zakaj se moja dva tako obnašata in za drugi dan pripravila vsaj okviren urnik. Za začetek sem jima zjutraj nastavila budilko, natančno opredelila čas za posamezni šolski predmet, čas za prosto igro in ju več vključila v domača opravila. Rezultati? Top! Ni bilo kot noč in dan, ampak vsaj za 50 % boljše razpoloženje otrok. Zmaga bi se temu reklo. 🙂

Zdaj pa gremo še k predlogom, kako lahko zamotite otroke in si kupite dragocene minute miru, se razbremenite in morda na drugačen način povežete z otroki. Morda ste kaj od tega že izvedli, vseeno pa verjamem, da boste dobili še kakšno dobro idejo.

1. Lov za zakladom. Vedno priljubljena igra. Naj otroci za vas pripravijo lov za zakladom. Določite, da morajo pripraviti vsaj 10 namigov. Če imate dvorišče, naj dogodivščino pripravijo zunaj. Zaklad ne rabi biti nek poseben, dragocen predmet. Karkoli bo delovalo. Poanta igre je v iskanju in raziskovanju. Ne pozabite usluge vrniti otroku: zdaj vi pripravite lov na zaklad. Bolj bo zahteven, bolj bo otroka posesal vase in ga zamotil za dalj časa.

Ta igra je super, ker otroci ob njej vadijo še pisanje in branje. Če so že večji, naj pišejo namige v obliki rim.

2. Kolikor se sicer starši trudimo otroke držati stran od računalnikov in telefonov, je to zdaj praktično nemogoče. Pravzaprav je to obdobje super, da se otroci računalniško opismenjujejo. Poiščite na spletu čim več platform, ki ponujajo zabavno učenje, ali pa za to prosite učitelje. Moja otroka se prepirata, kateri bo dalj časa računal poštevanko na računalniku. 🙂 Če imate pri hiši samo en računalnik, naj drug, tretji otrok ta čas počne kaj drugega. Še morda bolje, ker to pomeni čas, ko otroci niso skupaj. Verjemite, tudi oni med sabo potrebujejo oddih. Pregorevajo od nenehnega tičanja skupaj.

Ko smo že pri računalniku. Otroci naj osvajajo funkcionalnosti e-pošte (kako dodati sliko, video, posredujejo sporočilo, oblikujejo v MailChimpu,…), orodij za spletno komuniciranje (Zoom, Skype, Slack, Trello, …). Naj preko spleta čim pogosteje ohranjajo stike s svojimi prijatelji in vsakič uporabijo drug kanal. Naj oblikujejo preproste grafike v Canvi. Izdelajo voščilnico za prijateljev rojstni dan ali preprosto sporočilo spodbude za kogarkoli.

3. Otroke vključite v domača opravila. To je super čas, da otroci spoznajo, koliko truda, časa in energije vi sami vsak dan vlagate v to, da je večkrat na dan hrana na mizi, čista oblačila v omarah, tla posesana, kopalnica čista in tako naprej. Tudi majhni otroci lahko marsikaj postorijo sami, samo dati jim moramo priložnost. Naučite otroke pripraviti zajtrk in večerjo, postopoma jih vključite še v pripravo kosila. Moj Tine je danes sam pripravil solato. Ko je nekaj časa delal, je rekel: »Mami, jaz sem mislil, da gre to ful hitreje. Roke mi bodo zmrznile. Kaj res pojemo toliko solate?«

Otroci naj po obrokih sami počistijo mizo. Dogovorite se, da vsakič en počisti. Zakaj ne bi enkrat po obroku vi legli na kavč, otroci pa pospravili?

kako-otroka-vkljuciti-v-domaca-opravila

4. Otrokom dajte kuharske knjige ali jim predstavite platforme z recepti in jih spodbujajte, da pripravijo tedenski jedilnik. Poleg tega naj pripravijo še nakupovalni seznam, potem pa skupaj premislite, kaj od tega boste realizirali. Verjemite, če bodo otroci sami izbrali jed, jo bodo tudi bolj z več energije pripravljali. Ne sekirajte se, če ne bo šlo vse po planu. Tudi Rim se ni zgradil v enem dnevu!

5. Urejanje slik iz preteklih let. Koliko let ste v zaostanku? Jaz o tem raje ne govorim, ker se lahko samo skrijem. 🙂 Če slike še skrbno lepite v albume ali ne, naj otroci iz široka nabora, ki ga imate na računalniku, izbere favorite in vam tako olajšajo delo, poleg tega boste obujali spomine na lepe skupne trenutke in morda pripravili plan potovanj, ko se bodo meje ponovno odprle.

6. Ko že govorimo o premikih od doma v druge kraje. Ne bom spodbujala izletov v druge občine, ker to trenutno ni najboljša odločitev. Lahko pa si popestrimo sprehod ali vožnjo s kolesom v svoji okolici. Otroci naj pred odhodom od doma natančno pregledajo zemljevid mesta ali vasi, kjer živite, in naredijo plan, kje se boste sprehajali/vozili. To bo spodbudilo boljši občutek za orientacijo in načrtovanje. Otroci bodo spoznali meje občine in razumeli, kaj sploh občina je.

7. Čas je, da prezračimo omare! Otroci naj sami izberejo oblačila, ki jim niso več prav, so ponošena in pripravijo prostor za poletna oblačila. Naj preverijo, katero številko so nosili do sedaj in kako hitro rastejo, da potrebujejo naslednjo. Razmislijo naj, kam bodo odnesli stara oblačila, komu podarili tista malo nošena.

8. Ste že preigrali vse družabne igre? Povprašajte prijatelje, če so za menjavo iger. Seveda jih najprej ustrezno razkužite, potem pa izmenjajte in uživajte v druženju.

9. Če imate doma punce, pripravite modno revijo. Še danes se živo spomnim, kako sva s sestro strmeli v mamino omaro in si tu in tam oblekli kakšno njeno bluzo. Seveda, ko je ni bilo doma. 🙂 Takrat je najbolj sladko. Puncam se vedno zasvetijo oči, ko gledajo mamina lepa oblačila. Pripravite si ženski dan, nalakirajte nohte, na veke nanesite malo senčila in se pretvarjate, da ste na modni pisti, ali pa da za vami tekajo nadležni novinarji, ki želijo ujeti vsak košček vašega glamuroznega življenja. Uporabite domišljijo!

10. Vnesite glasbo v svoje življenje. Če glasba še ni del vašega vsakdana, je zdaj to skoraj nuja. Če so otroci dovolj veliki, naj pripravijo playlisto, vi pa pripravite svojo. Tako boste spoznali interese, okus svojih otrok (razen, če imate najstnike in se vaša okna vsak vikend obvezno tresejo zaradi hrupa, ki prihaja iz njihove sobe). Dodajte svoje želje, ob njih pa ne pozabite zaplesati. Ples deluje izjemno sproščujoče. Če vam ni udobno plesati pred drugimi, pošljite partnerja na sprehod z otroki in sami zaplešite po celi hiši/stanovanju. Nadenite si oblačila, s katerimi bi šli danes zvečer žurat kot v starih časih. Dajte si duška!

Lahko pa si skupaj z otroki pripravite disco večer. Okrasite stanovanje/hišo, pripravite pijačo in prigrizke, plešete in se zabavate. Oblecite si najbolj nenavadne kombinacije in tekmujte, kdo bo bolj smešen. Poiščite party očala, v kuhinji ali garaži poiščite rekvizite, da dopolnite svoj outfit, oblecite pustni kostum in se zabavajte, dokler vsi ne popadate v postelje.

Tako. To je bilo prvih 10 idej, kako zamotiti otroke in si popestriti ta »zaprt« čas. Kmalu objavim blog z novimi idejami. Če imate kako idejo tudi vi in jo želite deliti z drugimi, mi lahko pišete in jo bom vključila v naslednji blog post ter vas seveda jasno navedla kot avtorja ideje. 🙂

Držim pesti za vse nas, da čim prej spet zaživimo v družbi drug z drugim. Kako nam vsem to manjka. Ampak ostajam pozitivna, kajti verjamem, da se je jeziček na tehtnici že obrnil nam v prid. Še malo in postopoma se bomo spet objemali, družili in si še v živo povedali, kako se imamo radi. 🙂

Se beremo prihodnjič,

Karmen

Napiši mi, kaj ti je bilo všeč v članku.:)