Kako narisati žival?

Kako narisati žival?

Kako narisati žival? Zvezdico, sonce, drevo, avto še gre. Potem pa se pogosto ustavi.

Moja dva fanta dooolgo nista želela risati. Večina njunih vrstnikov v vrtcu je že ustvarjala lepe risbe, moja dva pa niti barvice nista želela prijeti v roko. Vsake toliko sem preverjala, če ju risanje že zanima, ampak brez uspeha.

Niti ne vem, zakaj sem se s tem toliko ukvarjala. Najbrž zato, ker mame pač rade primerjamo svoje “male živalce” z drugimi in če odstopanje vztraja predolgo, že kujemo načrte, kaj vse bomo naredile, da otroka spravimo na “pravi tir”. 🙂

No, nekje pri 6 letih pa sta le padla noter! Zdaj sta stara pol leta več in rišeta ure in ure. Načrtujeta, za koga bo naslednja risba, kaj bo na njej, jo izpilita v detajle. Včasih se jima prav čudim, odkod takšna vztrajnost in preciznost (no, pri enem. Pri drugem je najbolj pomembno, da je čim prej narisano.)

Ampak začetek pa ni bil tak. Ko ju je risanje začelo zanimati in sta občudovala vse umetnine vrstnikov, v revijah, knjigah, sta predvidevala, da bo to zelo enostavno. Napaka! Črte niso bile prav usmerjene, velikost ni bila prava in pravzaprav smo vsakič znova ugotavljali, kaj je nastalo na sliki. 🙂

Zraven pa pripombe: “Mami, jaz ne znam risat! Ne gre mi! Dovolj imam vsega. Ti mi nariši.” No, na take besede seveda nisem mogla reči, da tudi jaz ne znam risati. Želela sem, da vadita in dasta vse od sebe. Malo smo brskali po spletu, malo po knjigarnah in kmalu našli kar veliko nasvetov, kako z nekaj potezami narisati npr. živali.

Danes z vami delim nekaj nasvetov, za katere upam, da bodo pomagali prav vam, ki se soočate z isto težavo.

V bistvu precej enostavno, a ne? Babica nam je dala še eno dobro knjigo, v kateri je prikazano, kako narisati skoraj 50 različnih živali. Naslov knjige je Priročnik za risanje živali, avtorice Branke D. Jurišić (če vas morda zanima). Tukaj si lahko pogledate, kako priročnik izgleda. Na eni strani so narisane živali, na drugi pa je prazen list, da lahko otrok vadi.

 

 

Na spletu se najde veliko strani s koristnimi nasveti. Samo vtipkajte geslo “kako narisati žival”. Ali pa “kako narisati človeka”. Tudi na slovenskih straneh se najde veliko dobrih idej.

Tukaj pa še primer za vse, ki rišejo že bolj zahtevne like.

 

Dobro, ne?

Ne pozabite. Otrokom smo vedno zgled. Ne obupujmo, če nam nekaj na začetku ne gre. Naučimo otroke, kako biti vztrajen, kako poiskati prave informacije, kako se lotiti reševanja problema in kako ustvarjalno razmišljati.

 

Pa prijetno ustvarjanje!