Kako lahko sama pomagaš otroku do boljšega učnega uspeha

Zadnje čase berem veliko literature na področju otrokovega razvoja. Delno zato, ker sem po izobrazbi pedagoginja, delno pa zato, ker sem mamica. Pri tem sem zasledila vedno več raziskav, iz katerih je razvidno, da tudi naši slovenski otroci padajo glede na njihove motorične sposobnosti in dosežke na raznih športnih testiranjih.

Prepričana sem, da lahko za svoje otroke naredimo največ, če jim omogočimo dovolj gibanja. Že samo tekanje in poskakovanje naredita veliko. Strokovnjaki ugotavljajo, da je razvojnih motenj vse več. Otroci imajo težave s pomnjenjem gradiva in koncentracijo. Kako je to povezano? Zelo! Razumeti moramo, da so gibanje, igra z vrstniki in preživljanje prostega časa v naravi zelo pomembni in vplivajo na celostni razvoj otroka. 

Človek ima najkompleksnejši živčni sistem, zato je narejen za gibanje. Možgani se najbolj razvijajo v prvih letih življenja in pomembno je, da se otrok takrat čim več giba. S tem se aktivirajo in povezujejo določena možganska središča, tvorijo se nove povezave, usklajuje se več dejavnosti. Ko otrok npr. teče skozi gozd, mora vzdrževati ravnotežje, paziti, da ne pade ali se zaleti v vejo, se izogniti kamnu in koreninam. S tem koordinira celo telo. Od nog do rok pa vse do oči, ki se vmes še prilagajajo na gledanje od blizu in daleč. Tako razvija kompleksne motorične gibe in aktivira tiste dele možganov, ki so pomembni za kognitivne procese. Eden izmed pomembnih ciljev, ki bi jih starši morali imeti, je ta, da bi bili naši otroci bolj gibčni!

Dodatno lahko pripomoremo k otrokovemu razvoju, če spodbujamo razvoj impulzov v možganih. Kako? Z aktiviranjem prstkov, razgibavanjem stopal in čutenjem z njimi (otrok naj veliko hodi bos), s prilagajanjem oči (pri žoganju npr. za gledanje od blizu in na daleč).

Omogočimo torej otroku, da bo razvijal čim več sinaps oziroma povezav med posameznimi deli možganov, kajti to je pogoj za razvoj njegovih kognitivnih sposobnosti  – učenja, mišljenja in koncentracije. 

Vse to upoštevam tudi sama pri pripravi programa za praznovanje rojstnega dne. Trudim se vključiti čim več kompleksnih iger in spodbujam izvajanje programa v naravi.