10 iger za otroke, medtem ko čakate…

10 iger za otroke, medtem ko čakate…

Včasih se zgodi, da moraš kje stati v vrsti na blagajno. Veliko krat je treba čakati pri zdravniku. In nič koliko krat se zgodi, da obtičimo v prometnem zastoju.

Otroci na zadnjih sedežih ali ob nas se začnejo kmalu dolgočasiti. Tudi ti že komaj čakaš, da prispeš na cilj, zato ti slaba volja otrok ne pomaga kaj veliko. 🙂

Da boš imela v takih primerih vedno nekaj “na zalogi”, ti predlagam naslednje igre. Pomembno je, da otroku takrat preusmeriš misli in v trenutku bo pozabil, da se dolgočasi. 🙂

1. Postavi pred otroka 10 predmetov, ki jih imaš v torbici. Najprej si jih naj dobro ogleda, potem zapre oči. Ti medtem vzemi 1-3 predmete stran, otrok pa bo moral ugotoviti, kateri predmeti manjkajo.

2. Povej eno trditev, otrok pa mora ugotoviti, če je to laž ali resnica. Teme so lahko poljubne in prilagojene starosti otroka.

3. Otrok mora v 10 sekundah našteti čim več stvari pod določeno kategorijo. Za mlajše otroke naj bodo kategorije nekoliko širše (npr. živali, prevozna sredstva,…), za starejše pa ožje (gozdne živali, vodna vozila,…).

4. Če sta z otrokom v čakalnici, kjer so na voljo revije, si naredita lov na zaklad. V reviji si izberi predmet na sliki, ki ga mora otrok poiskati. Poskusi čim bolj definirati, kaj mora iskati. Npr. rumeno torbico z malo opico.

5. Iz papirja naredi manjšo žogico. Vrzi jo otroku, on pa jo mora prijeti z dvema prstoma, preden pade na tla.

6. Igra Kaj bi raje. Otroku postavi vprašanja, kot npr.:

“Kaj bi bil raje: metulj ali konj?”

“Bi raje vozil frajerski avto, ki ni zanesljiv, ali star avto, ki te nikoli ne bi pustil na cedilu?”

“Bi raje jedel cel dan samo korenje ali jabolka?”

Bodi ustvarjalna in se prepusti domišljiji. Na ta način ne boš samo pregnala dolgčasa, ampak tudi bolje spoznala svojega otroka.

7. Besedna veriga. Izberita si kategorijo besed, potem pa en za drugim govorita besede iz te kategorije. Pri tem mora drugi najprej ponoviti besedo prvega in dodati svojo. In tako naprej…

8. Glasovna veriga. Prvi s ploskanje naredi zvok, drugi ga mora ponoviti in dodati svojega. Nadaljujeta tako dolgo, dokler vama uspe ponoviti vse zvoke.

9. Zgodba. Prvi pove en stavek, drugi nadaljuje zgodbo s svojim stavkom.

10. Tale je pa čista naša izmišljotina. No, pravzaprav si jo je izmislil moj Tine. Igra se imenuje: Ugani, kaj imam najraje. Gre pa takole. Nekdo postavi vprašanje. Npr.: “Ugani, katero risanko gledam najraje.” Lahko nam da predloge ali pa tudi ne. Potem zamenjate vloge.

 

Tako. Pa smo pregnali dolgčas. Zagotovo imaš še sama kako dobro igro na zalogi. Zato ni več panike, ko bomo spet kje obtičali.

 

Igriv pozdravček.

 

Karmen