Vadba za otroke je pozimi odlično izkoriščen prosti čas

Vadba za otroke je pozimi odlično izkoriščen prosti čas

Pa je spet tu. Zima namreč. In z njo mrzli dnevi. Kar pomeni, da so naši otroci manj zunaj, energije pa imajo prav tako veliko, kot v toplih dneh. Torej kam z njimi, da se izognemo sedenju pred televizijo, prepiri in dolgočasju (čeprav je tudi dolgčas lahko zabaven)? Vadba za otroke je v tem času prava izbira.

Sama svoja dva otroka vsako zimo vpišem na športno vadbo. Ker vidim, da potrebujeta veliko gibanja in v ogromnih telovadnicah si lahko dasta duška. Ponudnikov je toliko, da je na prvi pogled to kar težka naloga. Najprej razmislite, kateri šport vašemu otroku. Ali pa ga kar vprašajte. če bo začel naštevati vse možno, ga vodite skozi pogovor tako, da bo na koncu izbral eno. Vprašajte ga, zakaj bi rad določen šport, povejte mu, kako poteka igra, da so nekateri športi individualni, drugi skupinski.

Naslednja stvar je, da se zaveže, da bo redno obiskoval vadbo. Tukaj se mi zdi, da veliko staršev prehitro obupa ali pa so precej neredni. Otroku je treba pojasniti, da če se nekaj odloči, potem mora sprejeti posledice. Torej, če želi obiskovati vadbo, jo bo tudi takrat, ko se mu “najbolj ne bo dalo”. Ko bi raje počel kaj drugega. To je šola za življenje in zdi se mi pomembno, da se pri otroku krepi vztrajnost, da se nauči, da je včasih treba narediti tudi kaj, kar nam ni najbolj všeč. Vse kar počnemo, je vzgoja. Naši otroci pa potrebujejo vzgojo za življenje.

Torej, šport smo izbrali, sledi izbira izvajalca. Ljudje se pred nakupom velikokrat najprej posvetujemo z ljudmi, ki so nam blizu. Tudi izbira vaditelja ni izjema. Pomembno je, da izberete nekoga, ki:

  • zna delati z otroki in ga le-ti imajo radi,
  • jih zna lepo voditi,
  • ima red in disciplino ter veliko znanja,
  • spodbuja otroke, tudi, če jim ne gre najbolje,
  • jih pohvali,
  • zahteva nekaj več, da otroci napredujejo.

Pomembno je tudi, da skupaj izberete vadbo, ki ustreza vašemu urniku. Nekatere potekajo enkrat, druge pa dvakrat tedensko. Ni vam potrebno vsega prilagoditi otroku. Naredite si tako, da bo lepo vam in vašemu otroku.

Kdo so ponudniki vadbe za otroke v Mariboru? Tukaj jih bom naštela kar nekaj. Če bom kakšnega izpustila, se opravičujem:

  • nogomet: Športni center Marinko Galič, NK Maribor, NK Maribor Tabor
  • tenis: Tenis OXI, Železničarski klub Maribor, Teniški klub Branik Maribor
  • razne vadbe: Gibalnica HOP HOP, Športni junak, Športno društvo Pohorje, Športno društvo Corrida Maribor, G-rega, Športno društvo Tabor, Trimko šport, Svizec šport,
  • plavanje: Plavalni klub Branik, Plavalno društvo, Plavalni klub Ruše, Gibalnica HOP HOP, Start šport, Swim clinic,
  • košarka: Košarkarska šola Sani Bečirović, Košarkarska šola Borut Besedič – Čiro.

Nekateri ponudniki imajo prav izjemne programe, kjer starši vadijo skupaj z otroki. To je čudovit način za kvalitetno skupno preživljanje časa.

Pazite le, da si ne boste preveč natrpali urnika in si s tem naložili dodatno breme, ki ga najbrž ne potrebujete. Vsekakor pa bodite čim več zunaj na svežem zraku. To je zelo pomembno za krepitev obrambnega sistema. Nekatere študije so celo dokazale, da so ljudje, ki so pozimi zunaj aktivni, boljšega počutja in razpoloženja. To velja tudi za vaše otroke. 🙂

Šport za otroke v Centru Draš
Animacije za otroke v Centru Draš