Miklavževa otroška delavnica peke piškotov

Domov » Blog » Miklavževa otroška delavnica peke piškotov
Miklavževa otroška delavnica peke piškotov

Delavnica peke piškotov je potekala minulo soboto v Centru Draš. Pripravili smo take prave piškote, ki jih v tem čarobnem mescu ne sme manjkati.

Pri nas doma je to že tradicija, da decembra ustvarjamo v kuhinji. Otroka se tega zelo veselita, in prav tako so bili otroci na delavnici navdušeni nad peko. Posebej zato, ker doma tega ne počnejo.

Za začetek smo pljunili v roke in pripravili sestavine za testo. 🙂 No, nismo zares pljunili. Smo pa jih najprej dobro umili. Kajti dobro testo naredimo z dobrim gnetenjem. V večjo posodo smo dali 3 skodelice in še 1/4 polnozrnate pirine moke. Nato smo pomešali 2 žlici mletih lanenih semen s 6 žlicami vode. S tem smo nadomestili jajca (če imate pri roki jajca domače reje, pa jih kar uporabite) – uporabite, kar vam je ljubše. Piškoti bodo v vsakem primeru super.

Moki smo dodali 1/2 skodelice kokosovega sladkorja, ščepec soli, 1 žličko sode bikarbone ter začimbe: cimet, klinčke, ingver, muškatni orešček. Vse smo zmešali in se lotili mokrih sestavin: 4 žlice medu, 8 žlic kokosovega olja ter namočena lanena semena (zmes mora stati vsaj 10 minut), ki smo jih dodajali suhim. Sledil je najboljši del, gnetenje. Delo smo se razdelili in kmalu je v naši posodi nastala kepa testa. Razdelili smo jo na enakovredne kose ter pričeli ustvarjati. Zvezdice, srčke, račke, jelenčke, snežinke.

Otroci so uživali, gnetli, oblikovali. Iskreno povem, da so bili tako zatopljeni v delo, da jim je čas minil, kot bi mignil. Piškote smo dali v pečt, vmes pa še v vroči kopeli stopili čokolado in vanjo namočili prestice, da bi svojim piškotom jelenčkom dali rogove.

Da bi čakanje na piškote hitreje minilo, smo izkoristili čudovito dvorano Centra Draš in se v njej igrali Lovca in zajčke ter Kitajce (otroci me vedno znova naučijo kako moderno igro). Toliko smo tekali, da so nam noge začele sporočati, da rabimo počitek. Itak pa so bili piškoti že pečeni. Okrasili smo jih s čokolado, malinino marmelado in belo kremo. Ni bilo tako enostavno, ker sem otrokom dala v roke dresirno vrečko – prav zabavno jih je bilo gledati, ko so ugotavljali, kako to deluje. 🙂

Druženje smo seveda zaključili s hrustanjem piškotov, ki so jim začimbe in med dale fantastičen okus.

Naša delavnica peke piškotov je super uspela! Zdaj pa sami ustvarjajte doma. To je lepa priložnost za druženje, pogovor in ustvarjanje v družinskem krogu.

Lepe praznike vam želim in se vidimo na naslednji delavnici. 🙂

 

Delavnica peke piškotov
Delavnica peke piškotov

 

Piškoti jelenčki
Piškoti jelenčki

Napiši mi, kaj ti je bilo všeč v članku.:)

%d bloggers like this: